Sommeren er på vej, og det betyder, at duften af grill dukker op alle vegne fra folks haver. Men hvilke vine er bedst til grillmad?

Groth & Persson har nogle forslag til jer:

Det er altid meget svært at give gode vin-råd til grillmad. Folk har generelt forskellige måder at grille på, og hvad der grilles kan variere og påvirke mange smagsfaktorer og derfor også valget af den rigtige vin. Sagt på en lidt banal måde er det vigtigt at beslutte sig for, om man vil grille kød, fisk eller grøntsager, og så hvordan man tilbereder det på grillen. For eksempel har den bitre note af stegt kød eller fisk og kødets fedme og saftighed stor indflydelse på valget af vin.

Lad os prøve at starte fra en ende, for eksempel med grillet fisk:

Med få undtagelser skal den serverede hvidvin have god struktur, friskhed og syre, især hvis fisken har meget fedt som laks, sværdfisk eller ørred. Irpinia vine som Fiano d’Avellino eller Greco di Tufo eller sicilianske hvide som Grillo eller Catarratto kan være gode valg, eller en Manzoni Bianco fra Terre di Grassaga, som er aromatisk og samtidig indeholder en god høj syre og fylde, hvilket også skyldes lagring på amerikansk egetræ. Manzoni Bianco (Terre di Grassaga) pris 138 kr Manzoni Bianco 08

For krebsdyr, som har en sød tendens, kan vinen være mindre fyldig og mere blomstret, med frugtig og semi-aromatiske smage som Chardonnay, Pinot Grigio, Vermentino eller endnu bedre en Manzoni Bianco fra Castello di Roncade lagret på stål tank. Prosecco eller Spumanti Brut eller Extra Dry er generelt vine, der aldrig bør mangle på bordet, når man serverer skaldyr, fisk eller grillet hvidt kød.

  • Chardonnay doc Venezia pris 70 kr – bestil den her: Chardonnay

Grillede grøntsager?

Alle grillede grøntsager har en lidt bitter tendens. Vinen, der skal serveres, skal derfor kunne matche denne bitterhed i ganen, og derfor er en semi-aromatisk eller aromatisk vin med god fylde, såsom Chardonnay eller Pinot Bianco perfekt. Til en god bruschetta med friske tomater kan man også servere en Rosé fra Syditalien, som udtrykker fylde fra alt den sol, den har fået. Det er dog ikke alle vine fra Syditalien, der er ideelle, fordi det er vigtigt at understøtte tomatens syrlighed med en levende fornemmelse af tanniner, som normalt findes i områder med større temperaturskift mellem nat og dag. Derfor er vores bedste bud Toscana IGT Rosato Aurora fra Poggerino. En frisk og solrig rosé fra det helt rigtige område i Toscana. Det er vigtigt at huske, at vinens temperatur er afgørende for fuldt ud at nyde dens potentiale. Hvis dagen er meget varm, vil temperaturen i “stuen” være for høj, så hvidvinen skal opbevares godt på køl og rødvine skal også køles ned, så de ikke overstiger 18°.

Tilbud

Baronen og det halve vinslot – Udkommer snart

Efter et forlist kærlighedsforhold er 27-årige Dennis Bach Groth ikke i tvivl. Han vil udfordre livet i det danske hamsterhjul og skipper derfor både 8-16-livet og pensionsopsparingen. Drømmen er at tale flydende italiensk og at bo og arbejde i støvlelandet. Men vokalerne driller, betalte jobs er svære at finde og kærestesorgen vil ikke slippe. Da Dennis får et job og knokler i døgndrift på et stort historisk vinslot, melder spørgsmålet sig … Har han overhovedet truffet det rigtige valg?

Baronen og det halve vinslot er historien om at turde udleve sin drøm og benhårdt at gå efter at lykkes med den. Med indædt viljestyrke og en tro på, at Italien skal give ham en plads i verden, kaster Dennis sig ud i det fremmede. I begyndelsen er der flere nedture end opture, men Dennis hører ikke til dem, der accepterer at give op og langsomt finder han sin italienske vej. Først ti år senere vender han tilbage til Danmark. Den personlige fortælling er krydret med stor indsigt i det italienske hverdagsliv, landets historie og nuværende politiske situation. Bogen viser, hvilke store oplevelser der findes i det fremmede, men den udregner også drømmens pris.

Læs mere »
Scroll til toppen

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer indeholdende alkohol hos Groth & Persson

Er du over 18 år?

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.