Hvor godt kender du Supertuscan?

Supertuscan, et navn opfundet af udenlandske journalister for at ære en ny verden af ​​toscanske vine født i skyggen af ​​de store historiske Bordeaux-vine og derefter vælte alt og tage kontrol over den internationale scene.

Primamateria, Poggerino i Radda in Chianti (50% Sangiovese og 50 % Merlot)

I virkeligheden er det ikke en enkelt rødvinsstil, men forskellige stilarter, der har bragt Toscana ud i verden og derefter hele Italien. Den italienske inspiration til franske vine både i brugen af ​​druesorter og i de tekniske vinfremstillingsprocesser begyndte hovedsageligt i begyndelsen af ​​anden halvdel af det 20. århundrede. Jeg har selv arbejdet for en vingård, som mange af jer kender, og som har en Bordeaux-blanding som flagskibsprodukt. Jeg tænker naturligvis på den legendariske Villa Giustinian fra Castello di Roncade, som kan betragtes som en af ​​de første Bordeaux-blandinger i Italien. Produktionsområdet for Villa Giustinian er dog i provinsen Treviso, i sletten ud til Venedig og ikke i de toscanske bakker, og derfor er resultatet et lidt lettere produkt og ikke fyldt med middelhavsvarme som i de tilsvarende Supertuscan vine.

Hvad er en supertoscaner?

En supertoscaner er ikke et typisk historisk toscansk produkt, og af denne grund overholder den ikke nogen specifikationer for denne kategori, heller ikke noget specifikt geografisk område eller nogen specifik produktionsteknik. Lagring følger heller ikke en præcis regel. En ganske simpel Supertuscan kan faktisk laves med en kort modning på ståltanke og derefter sættes på markedet efter et år eller tilbringe en mere eller mindre lang lagringsperiode på vinfade. Selv typen af ​​tønder er ikke obligatorisk, dog i nogle områder foretrækkes brugen af 225 liter franske egetræsbarriques. Forklaret på denne måde kan det virke som et mindre værdifuldt produkt end vine klassificeret som DOC eller DOCG, men ofte er det for mange IGT-vine faktisk det modsatte. De kan være fulde af fantasi med et strejf af revolutionerende innovation med ønsket om at gøre det godt. Supertoscanerne blev faktisk til af erfaringer fra de bedste toscanske vinproducenter og ønologer for mere eller mindre 40 år siden i en svær tid for Chianti. Det var en slags revolution inden for vindyrkning og et dybt ønske om fornyelse, der kunne give Toscana en plads i udlandet. Blandt flere fremtrædende vinmagere skiller sig især en vis Giacomo Tachis ud, som i dag betragtes som Supertucan-vinenes geniale fader.

I løbet af sin karriere samarbejdede Giacomo Tachis om at skabe mange berømte vine såsom Sassicaia i Bolgheri i 1968 (85% cabernet sauvignon og 15% franc), og Tignanello i Chianti Classico (Sangiovese, Cabernet Sauvignon) i 1971 (Primært Sangiovese i barrique). Derudover andre gode vine som Solaia (75% Cabernet Sauvignon 20% Sangiovese 5% Cabernet Franc), Mille e Una Notte på Sicilien (Nero d’Avola 90%, Petit Verdot, Syrah), Turriga på Sardinien (85% Cannonau, 5% Carignano, 5% Bovale og 5% Malvasia Nera) og San Leonardo i Trentino-Alto Adige (60% Cabernet Sauvignon 30% Carmenère og 10% Merlot).

Den store vinmager Giacomo Tachis døde i 2016, og i dag ser vi blandt den nye generation et ønske om at præsentere Italien med egne oprindelige vinsorter, men Giacomos arv er stadig her iblandt os. Jeg tænker selvfølgelig på hans nichevine, men også på de “elever”, der har ført vinfremstillingsstilen videre med dem. Især tænker jeg på Umberto Trombelli, som i dag er vinmageren bag to vigtige supertoscanere som Villa Giustinian (Cabernet Sauvignon, Carmenère og Merlot) og Toscana Rosso IGT “Pietrose” 100% Merlot fra Talosa i Montepulciano.

Robert Parker

En god vin er ikke nok til at erobre verden, frem for alt er promovering nødvendig. Ofte skal der en journalist til for at give stemme til produktet. For 40 år siden var der næsten de samme store vin smagere som i dag, såsom Robert Parker, der i 1985 gav 100/100 point til Sassicaia. Hvad især supertoscanere angår, var det James Suckling, der i disse år vurderede italienske vine for Wine Spectator. Begrebet Supertuscan blev dog først brugt af den engelske journalist og Master of Wine Nicholas Belfrage i midten af ​​1980’erne, og derefter taget op af den engelske og amerikanske presse. Kort sagt, mange år efter de første supertoscanere var produceret i 1968 (Sassicaia i Bolgheri og derefter Vigorello di San Felice in Chianti).

De supertoscanske områder

Da supertoscanere ikke har en klassificering, har producenterne al den kreative frihed til at producere denne type i hvert hjørne af Toscana, og med de sorter, de ønsker. Faktisk kan en supertuscan være enhver vin produceret i Toscana, som ikke er en del af de store DOCG’er som Brunello di Montalcino, Chianti Classico og Vino Nobile di Montepulciano. Til dato er de vigtigste produktionsområder for supertoscanere i Montalcino, Montepulciano, Chianti Classico og Bolgheri. Bolgheri-området og de omkringliggende områder Bibbona og Suvereto er dog blevet hjemsted for mange Bordeaux-druer, som her udtrykker sig bedst med en særlig middelhavsstruktur og kompleksitet og med mineralske nuancer af stor elegance. Af disse områder er faktisk den eneste, der kan prale af en disciplinær produktionsklassificering, DOC Bolgheri. Den vigtigste regel er, at vinene produceres i Castagneto Carducci kommune. Et andet vigtigt område er DOC Maremma Toscana og især delen syd for Grosseto. Alle vinsorter kan bruges, både de hjemmehørende toscanske og internationale sorter som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot mm. I virkeligheden foretrækkes i nogle områder brugen af ​​Sangiovese, som er velegnet til tørre klimaer og jord rigere på klipper og kalksten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyhed

Fra vin til kunst

#Livet er et stort hjul, der drejer og drejer uden at stoppe, og hver gang det vender tilbage til sit udgangspunkt, fødes en ny revolutionær generation, overbevist om at være den første, der modarbejder systemet. Denne ungdommelige naivitet, som nogle gange fører til nonsens, har også ramt mig. Heldigvis.

Læs mere »
Scroll to Top

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer indeholdende alkohol hos Groth & Persson

Er du over 18 år?

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.