Denne Chianti Classico Riserva “Bugialla” 2018 kommer fra den lille vingård Poggerino i hjertet af Radda in Chianti i Toscana. Det var her, jeg fandt mit første job i Italien, da jeg som ung og håbefuld mand valgte at udforske landet – en rejse, der varede 11 år.
Siden da har jeg set mange smukke steder i Italien, men det er altid svært at sige, hvilket er det smukkeste, for alle har været smukke på hver deres måde. Radda in Chianti er dog blandt mine yndlingssteder, både på grund af vin-kvaliteten og den skønne natur. Jeg har arbejdet og mødt mange dygtige vinmagere, men den mest passionerede af alle er uden tvivl Piero Lanza. Han ejer Poggerino sammen med sin søster Benedetta, som til daglig tager sig af deres Agriturismo. En lille juvel med udsigt over de toscanske bakker, indrettet i de originale stenhuse fra det 13. århundrede. Et godt tip til dem der gerne vil opleve det ægte Toscana er, book et ophold og en vinsmagning her, det bliver ikke mere autentisk. Vi hjælper gerne!
Piero Lanza er uddannet i ønologi og agronomi i Firenze og er altid den første til at betræde sine vinmarker ved daggry og den sidste til at gå hjem ved solnedgang. I alt dyrkes der vin på 12 hektar, selvom familien faktisk kom fra en af de største godsejere i Toscana: prinsen af Trevignano, Giovanni Ginori Conti. Et efternavn, der har bidraget til at skabe Toscanas historie, først i bankverdenen i middelalderen og i renæssancen og senere i industrien og landbruget. Hvis man går en tur i Firenze i via Cavour 13, finder man Ginori-Conti paladset. Prinsen af Trevignano, Giovanni Ginori Conti, havde i alt mere end 4000 hektar. Efter Giovannis død blev ejendommen betroet til hans børn, hovedsageligt til den ældste søn Ginolo Ginori Conti, som det jo ofte skete dengang. I 1979 blev det meste solgt, inklusive families herregård, Castello d’Albola. Men deres tilstedeværelse i Radda in Chianti var ikke helt slut, for en lille juvel med områdets bedste vinmarker var blevet givet til Giovannis datter, Floriana Ginori Conti. Hun arvede den lille vingård Poggerino og i 1980 flyttede hun sammen med sin mand Fabrizio Lanza, som arbejdede i Napoli, til Toscana for at dedikere sit liv til landbruget. I 1999 blev ejendommen doneret til deres to børn, Piero og Benedetta, som faktisk har drevet virksomheden siden 1988. I dag er Poggerino en af de mest eksklusive vingårde i Chianti, og en af de førende inden for produktion af økologiske vine, uden gødningsstoffer og bekæmpelsesmidler. Det toscanske bakkelandskab er domineret af Sangiovese-sorten, som fylder godt 60 % af den jord, der bruges til vindyrkning. Radda in Chianti er blevet mekkaet for dem, der elsker Sangiovese i renhed, uden at blande med andre sorter. Ifølge Chianti Classico-deklarationerne er det tilladt at blande med 20%. Mellem provinserne Firenze og Siena er Radda et centralt område i Chianti Classico, historisk, men først og fremmest for dets kvalitet. Området har også erobret den internationale scene, ikke mindst i USA, hvor Poggerino med sin Chianti Classico Riserva flere gange er blevet citeret blandt de bedste, og mens jeg arbejdede på gården endte vinen på en flot 18. plads over de bedste i verden – i hvert fald hvis man skal stole på vinmagasinet Winespectator, der svarer til Rolling Stones i musikkens verden. Når andre vingårde jubler over en bronze- eller sølvmedalje, er det for Poggerino et resultat under niveau, da det er meget sjældent, at de får mindre end 90 point af de mest anerkendte vinanmeldere.
Radda in Chianti har en historisk betydning, der går tilbage til dengang, hvor det var Lega del Chiantis politiske og administrative hovedstad. Den sorte hane, som er symbolet på Chianti Classico-vine, stammer faktisk fra middelalderen, hvor de to republikker Firenze og Siena kæmpede mod hinanden, og hanen var symbolet på den gamle militære Lega-Chianti. Dette er vigtigt for lokalsamfundet, især nu hvor Chianti Classico ikke længere er et lille hyggeligt område for nogle få eksklusive vin-producenter. I løbet af de sidste par årtier er området vokset i takt med, at dets popularitet vokser. Det samme ser vi i vin-distrikterne Valpolicella og Prosecco, hvor man netop har forsøgt at udvide områderne for at kunne producere mere. Det har gjort mange vrede, for ofte følger kvaliteten ikke med, eller rettere sagt, nogle gange bliver det svært at genkende de samme originale egenskaber i vinen. Kvaliteten af vinen kommer naturligvis ikke fra historien, men fra forskellige elementer som klimaet, jorden og hårdt arbejde. I Poggerino er vinmarkerne næsten altid mandsopdækket, lidt som at have en overlæge i stuen konstant. Populariteten af Radda in Chianti er højest blandt Sangiovese elskere, dem der leder efter en ren, frisk og original smag. Det er det højeste område i hele distriktet, kendetegnet ved store temperaturvariationer mellem nat og dag, hvilket forstærker fremdriften af vinens aromatiske elementer og tanniner. Det er dog nødvendigt kun at fokusere på kvalitet og små mængder, ellers bliver druerne umodne og inkonsekvente. Arbejder man med præcision og tålmodighed får man en Chianti Classico Riserva, der udtrykker de smukkeste røde bær i verden, såsom brombær og solbær, men også blommer, samt strejf af lakrids, grafit og tobak, og søde og bløde tanniner.