Cabernet Franc

Hvor mange af jer har smagt, eller kender Cabernet Franc?

Bestemt, I har vel nok hørt om Cabernet, men er I sikre på, at der er tale om Franc? Normalt når man taler om Cabernet, uden at angive, hvilken type, refererer man til Sauvignon, selvom, når vin i Italien blot betegnes som “Cabernet”, der ofte er tale om Cabernet Franc eller en blanding af Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, ligesom vores Cabernet doc Piave. Dette er ikke fordi Franc ikke er værdsat, faktisk, forskellige DNA-test beviser, at Cabernet Sauvignon er blevet til i middelalderen af en spontan krydsning mellem Franc og Sauvignon Blanc, som forklarer perfekt, hvorfor Sauvignon har flere elementer, rigdom, som i sidste ende har gjort den mere populær blandt forbrugerne. Men dette forringer ikke det faktum, at Franc er en fremragende druesort, især til Bordeaux-blends, det vil sige til blandinger af Merlot eller Cabernet Sauvignon.

Red wine pouring into glass

Cabernet Franc er måske ikke kendt som “barnebarnet” Sauvignon, men betragtes alligevel som en af de vigtigste vinsorter i verden, også på grund af sin oprindelse fra Gironde-området i Bordeaux, som i sig selv bærer en salgsfremmende værdi. Druesorten er fantastisk, som forekommer indlysende for de fleste, men det faktum, at man i Frankrig allerede begyndte at fremme sorten i slutningen af det attende århundrede har bragt gode resultater, som vi tydeligt kan se i dag. Det er måske en personlig mening, men jeg må indrømme, at jeg ikke synes, de bedste resultater af Cabernet Franc kommer fra Bordeaux, og da den dyrkes lidt over hele verden i dag, definerer jeg den som at være en international sort. Udover at være en udbredt sort her i den nordøstlige del af Italien, bruges den også i områder som Toscana til bl.a. Chianti-blandinger, men også i Puglia og Sicilien. Hvert område bringer forskellige egenskaber til vinen, at det til tider kan være svært at sammenligne dem. Hvor adskiller Franc sig mest fra Cabernet Sauvignon? Først og fremmest er der en ting, der er indlysende og let at bemærke, at Franc er generelt lettere og har mindre tanniner, polyfenoler, og farven er typisk noget klarere med en lavere koncentration. Endelig er det også værd at bemærke, at Franc har flere finesser, der ofte involverer skarpe dufte af peber, tobak, hindbær, peberfrugter, violer med ofte grønne og vegetabilske noter. Selvfølgelig i andre aspekter, Cabernet Franc er meget lig Cabernet Sauvignon, men det faktum at Franc ofte spirer og modnes mindst en uge/ti dage tidligere end Sauvignon, giver den en stor fordel i visse årgange. Ikke kun fordi en tidlig høst giver vinen mulighed for at trives i lidt køligere klimaer end Cabernet Sauvignon, men nok mere forbi mange producenter ser Franc som en forsikring af vanskelige forår i nærheden af høsten, som kan skade kvaliteten af Cabernet Sauvignon, og i så fald sætte Bordeaux-blandingen i fare, i disse tilfælde kan Cabernet Franc være meget vigtigt. Cabernet Franc kan tilpasse sig en lang række forskellige jordtyper og kan vinificeres på mange forskellige måder, dvs. jeg vil lige præcisere, at den ikke kun anvendes til blandinger, der er flere eksempler hvor den vinificeres alene, som i Frankrig i Chinon. I øvrigt finder jeg den meget speciel som Icewine, og indrømmer at søde vine generelt ikke er mit første valg, men som Icewine i Canada og USA formår den ofte at overbevise mig.

Icewine er vine fremstillet ved gæring af frosne druer, høstet sent i begyndelsen af vintersæsonen, hvor temperaturerne kan falde helt ned til 5-10 minus grader. En hurtig høst og presning af de frosne druer gør det muligt at opnå en høj koncentration af sukkerarter, fordi vandet inde i bærrene er frosset. Frysningen forhindrer i almindelighed også dannelsen af ædle skimmelsvampe, dette giver mulighed for at opnå vine, der selv med en bemærkelsesværdig sødme også har en markeret surhed. Noterne er ofte jordbær, men flot balanceret med resten af vinen. Typisk er de begrænsede produktionsvine og dermed også dyre.

Bordeaux er stadig det område, hvor det største antal hektar af Cabernet Franc findes, stadig mindre end Cabernet Sauvignon, men vi snakker omkring 14.000 hektar i Bordeaux og cirka 7.000 hektar i hele Italien. For at give Jer en ide: en hektar (ha) er et areal på 10.000 m², det vil sige et areal med sider på 100 m., eller hvis det giver større mening er det cirka størrelsen af en fodboldbane. Så i Italien er der mindst 7000 fodboldbaner af Cabernet Franc. Kun tanken gør mig begejstret, for det er en vinsort, som kan opnå fremragende gode vine, med balance og finesse, som kun få andre vine kan prale af. Så spørgsmålet er tit, hvorfor finder man så næsten aldrig Cabernet Franc i ren form på hylderne? Et klogt svar ville være: fordi drues urteagtige natur ikke er let at håndtere, det bliver tit en stor udfordring for mange vinproducenter. I Veneto har Cabernet Franc været udbredt i årevis, så længe at den kan betragtes som en lokal druesort, og det er selvom, at man faktisk har opdaget, at tusindvis af de hektar i Veneto som skulle være Cabernet Franc er faktisk Carmenère. Dette forklarer vanskelighederne med at skelne mellem vinstokkene. På ganen er Cabernet Franc ofte rund med en medium krop, men med en livlig friskhed og frem for alt aldrig for tung, intens eller tannisk. Er den lavet godt, har den en fin balance, som kan drive en til vanvid på en positiv måde.

Nyhed

Botoxvin på hylderne!

Når vi drikker vin, ved vi virkelig, hvad der er i den? Efter et italiensk tv-program “Report” afslørede nogle snedige og ukorrekte fremgangsmåder i fremstillingen

Læs mere »
Scroll to Top

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer indeholdende alkohol hos Groth & Persson

Er du over 18 år?

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.