Merlot, nogle kan ikke lide den, andre elsker den. Men denne bløde, let drikkelig og sjældent udfordrende fløjlsagtig sort var altid den populære knægt blandt andre røde sorter. Hvorfor? For selvom den var en svær sort, som krævede stor omhu af producenterne, var dens blod røde farve og varme aroma mere end nok til at forføre forbrugerne. Merlot havde også et godt navn, som var imødekommende og nem at udtale. Merlot inspirerede tusindvis af mennesker og lovede dem samtidigt et længere liv. Den voksende opfattelse af, at vin kan være godt for dit helbred, såvel som sjovt at drikke, har gjort at Merlot på bedste vis har kunne overbevise sine fans, at det er sundt at drikke mindst et glas rødvin hver dag. Så lad os få et nærmere blik på, hvad det er, der skiller denne vin fra mængden …
I øjeblikket er det den mest plantede sort i Frankrig, med dens forskelligartede, men altid bløde smag, er Merlot også en førende drue i Italien. Oprindeligt fra Frankrigs Bordeaux vin-regionen og opkaldt efter fuglen “Merlau” en lokal solsort, der nød umådeligt at spise de modne druer på vinstokken, kan Merlot historie spores tilbage til 1800-tallet. I Italien har vinavlerne dyrket Merlot drue siden slutningen af det 19. århundrede. Med den katastrofale phylloxera epidemi, der dræbte mange af de italienske indfødte sorter, har italienerne importeret adskillige phylloxera-resistente sorter fra USA, og gæt en gang, en af disse var Merlot druen. Introduceret sig selv til de italienske vinproducenter, som en stærk, robust og en frugtbar sort, Merlot’s popularitet eksploderede blandt mange producenter i hele Italien. I begyndelsen af det 20. århundrede, begyndte Merlot endelig at blive brugt, både som en blandings drue, og til at sammensatte vine i vores region Veneto, og i dag er Merlot den femte mest plantede druesort i Italien.
Italiensk Merlot vine er ofte præget af deres stramme krop og urte noter. De har normalt en stærk viol aroma. Dog varierer smagen betydeligt fra region til region og fra producent til producent. Her hos Castello di Roncade dyrkes vores Merlot på lerjord, i den franske stil. Som for alle andre standard rødvine, vi producerer, er vores Merlot lagret i vores franske og slavonske egetræsfade i en meget kort periode, fra 6 til 12 måneder afhængig af årgangen, som kan være anderledes på grund af vejrforholdene. En god høst resulterer typisk i en længere holdbarhed. Sammenlignet med andre regioner, kan en standard Merlot vin, der produceres i Veneto lagres på flaske fra 4 til 5 år uden problemer takket være dens høje sure indhold og mange tanniner. Den globale opvarmning har også fået indflydelse på denne sort. Koldere-klimatiske regioner som vores i det Nord østlige Italien er nemlig blevet i stand til at modne druerne hurtigere og med stor succes, mens andre regioner oplever problemer med over-modne druer på grund af stigende varme og tørke. Ønsker du at leve godt og længere, vil vi anbefale dig at drikke et godt glas Merlot hver dag!